Ikänäköleikkaus on nopeimmin kasvava taittovirheen korjausmuoto Suomessa. Leikkauksessa silmän oma mykiö korvataan monitehoisella tekomykiöllä. Menetelmä on tuttu kaihileikkauksista, mutta erona on se, että kaihileikkauksen yksiteholinssin sijasta silmään asennetaan monitehoinen linssi, jolla näkee sekä kauas että lähelle. Ikänäköleikkauksen etuna verrattuna monitehosilmälaseihin on, ettei näkökenttään ei synny vääristymiä eikä päätä tarvitse käännellä nähdäkseen selvästi joka suuntaan.

Ikänäkö kuuluu normaaliin vanhenemiseen. Oireet alkavat noin 45-vuotiaana. Silmän oma linssi eli mykiö kovettuu iän myötä ja lähipiste loittonee, eikä teksti näy enää tarkasti. Jos perustaittovirhe on plussalla, myös kaukonäkö alkaa hiljalleen hiipua.

Monitehoisia tekomykiöitä on käytetty satunnaisesti jo yli 20 vuotta, mutta viime aikoina linssien optiset ominaisuudet ovat kehittyneet niin paljon, että leikkausten määrä kasvaa nyt voimakkaasti kaikkialla maailmassa.

LINSSI- VAI LASERLEIKKAUS?

Linssileikkauksen etuna on, että kauko- ja lähinäkö saadaan hoidettua samalla kertaa. Laserleikkauksella voidaan puolestaan korjata vain kaukotaittovirheitä eli miinusta, plussaa tai hajataitteisuutta. Nuorella iällä laserleikkaus on paras ratkaisu, mutta ikänäön jo vaivatessa laserleikkaus ei riitä lukunäön saavuttamiseen.

Aiemmin ikänäköisillä on käytetty paljon monovisionia laserleikkauksissa, mutta silmien tekeminen eripariseksi (toinen nollaan ja toinen miinukselle) ei sovellu kaikille, eikä sillä saavutettava lähinäkö ole iän karttuessa aina riittävä. Ikänäköleikkaus pysäyttää ikänäön etenemisen ja tulos on siten pysyvä.

Parhaat tulokset on saatu siinä vaiheessa, kun lukunäkö on huono ja kaukonäkökin on jo heikentynyt. Toisin sanoen silloin, kun on tullut tarve ostaa ensimmäiset monitehosilmälasit ja silmälaseja tarvitsee käyttää jatkuvasti.

PERUSTEELLINEN TUTKIMUS

Ikänäköleikkausprosessi aloitetaan perusteellisella esitutkimuksella, jossa määritetään silmän taittovirhe, silmänpaine, sarveiskalvokartta ja silmän mitat. Kun kaikki tutkimukset on tehty ja sopiva linssi on löydetty, voidaan leikkausaika sopia. Leikkaus on nopea ja kivuton toimenpide, joka kestää noin 10 minuuttia silmää kohti. Toimenpidekäyntiin menee kokonaisuudessaan vain pari tuntia ja näkö palautuu nopeasti.

Leikkaus on silmänsisäinen toimenpide, joten raskaita ponnisteluja ja liikuntaa tulee välttää kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen. Silmätippahoito kestää kuukauden ajan.

IKÄNÄKÖLEIKKAUKSEN EDUT

  • Silmän oma mykiö korvataan monitehoisella tekomykiöllä.
  • Kauko- ja lähinäkö saadaan hoidettua samalla kertaa.
  • Pysäyttää ikänäön etenemisen ja tulos on pysyvä.
  • Näkökenttään ei synny vääristymiä eikä päätä tarvitse käännellä nähdäkseen selvästi joka suuntaan.
  • Riippuvaisuus silmälaseista vähenee tai niitä ei tarvita enää lainkaan.
  • Lääkärin toteama kaihi voidaan hoitaa toimenpiteen yhteydessä.
  • Linssinvaihdon jälkeen silmään ei enää kehity harmaakaihia.