Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen. Starr grumlar ögats egen lins och orsakar bl.a. bländning och försämrad synskärpa i takt med att sjukdomen framskrider. Starr blir allt vanligare i takt med att befolkningen åldras, och upp till 70 % av alla över 70 år har starr i någon grad. Starr är lätt att behandla med en operation och man kan även slippa sina glasögon med samma operation.

Vid en starroperation ersätts de grumlade linserna med klara konstgjord linser. Det finns flera olika linser att välja mellan. Med en monofokal lins av hög kvalitet får man ofta bra synskärpa på mycket långt eller ganska långt håll. Då behöver man fortfarande läsglasögon efter operationen. För att få extra bra synskärpa kan man även göra en starroperation med högteknologiska speciallinser. För dem med större astigmatism krävs det toriska linser för att uppnå bästa möjliga synskärpa efter operationen. För dem som vill slippa glasögon helt och hållet väljer man multifokala linser som korrigerar både synfel och ålderssynthet.

Med dagens operationsteknik behöver man inte vänta på att starren mognar. Tvärtom – operationen och återhämtningen är lättare ju mjukare linsen är. För att trygga tillräckliga resurser måste den offentliga sektorn ställa upp vissa kriterier för vård. Graden av starr dikterar när man får en starroperation bekostad med offentliga medel. Om man väljer privata hälsovårdstjänster bestämmer man själv när starren är så besvärande att den bör opereras. Detsamma gäller om man samtidigt vill minska behovet av glasögon eller slippa dem helt.

På Medilasers privatkliniker får du en tid för starroperation utan att köa och kan välja mellan alla moderna konstgjorda linser. För att välja rätt linstyp rekommenderar vi att du går på mätningar och talar med våra läkare före operationen, även om du redan fått en remiss för operation. Kontaktuppgifterna till våra kliniker finns här.