Urheilijan elämässä piilolinssit ovat arkipäivää. Valitettavasti ne eivät ole ongelmaton ratkaisu. Erityisesti piilolinsseissä urheilijoita pännii niiden silmiä kuivattava vaikutus – urheilussa kun mennään yleensä vauhdilla eteenpäin. Miten seitsemän huippu-urheilijaa pääsivät piilolinsseistä lopullisesti eroon?

Nykyään piilolinsseistä voi päästä helposti eroon näönkorjausleikkauksen avulla. Muun muassa nämä seitsemän huippu-urheilijaa ovat hankkiutuneet toimenpiteellä piilolinsseistä eroon varmistaakseen täysipainoisen keskittymisen itse urheiluun.

1. Kaisa Mäkäräinen. Yksi Suomen seuratuimmista urheilijoista, Kaisa Mäkäräinen, on hankkiutunut silmälaseista eroon leikkauksen avulla. Enää ampumahiihtäjän ei tarvitse ampumapaikalle tullessaan jännittää, tippuvatko piilolinssit lumeen. Kolme palkintokaapista löytyvää maailman cupin voitosta kertovaa kristallipalloakin säihkyvät kirkkaammin ilman laseja.

2. Lotta Lepistö. Myös maantiepyöräilijä Lotta Lepistö kuuluu laserleikkauksen läpikäyneisiin urheilijoihin. Hänelle piilolinssien käyttäminen oli hengenvaarallista. Kesken ajon tippuneet piilolinssit aiheuttivat todellisia vaaratilanteita. Leikkauksen jälkeen piilolinssejä ei enää ajaessa tarvitse ja Lotta voi rauhassa keskittyä kisasuoritukseen. Toki laseista Lotta ei pyöräillessä päässyt eroon – ajolasit kuuluvat pyöräilijän varustukseen oli näkö mikä tahansa.

3. Mikael Forssell. Aktiiviuransa jo lopettanut, entinen huippujalkapalloilija Mikael Forssell on korjauttanut näkönsä laserleikkauksella. Suomen maajoukkueen kantavia voimia ollut hyökkääjä huomasi myöhemmällä iällä, että hänen näkönsä on heikentynyt merkittävästi. Lasien oston sijaan hän marssi suoraan leikkaukseen. Terävästä näöstä on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa, kun Forssell tähtää valmentajan uralle.

4. Toni Piispanen. Laserleikkaus on siivittänyt suomalaisurheilijan aina olympiakultaan asti. Pyörätuolikelauksesta paralympiakultaa huuhtonut Toni Piispanen on yksi onnistuneesti näkönsä leikkauksella kuntoon laittanut huippu-urheilija.

5. Oskari Mörö. Aitajuoksija Oskari Möröä piilolinssit piinasivat pitkään. Juostessa silmiä kuivattavat piilolinssit vaikeuttivat muun muassa aitojen näkemistä. 400 metrin aitojen Suomen ennätysmies korjasi näkönsä syksyllä 2016.

6. Robert Ven on viisinkertainen soudun Suomen mestari. Hänen silmänsä tulehtuivat pahasti liiasta piilolinssien käytöstä, joten jotain oli keksittävä. Enää vesi ei pärsky silmälaseille eivätkä piilolinssit kuivu silmiin, sillä näönkorjausleikkauksen ansiosta Ven ei enää laseja tarvitse.

7. Jussi Seljas. Kun moottoripyörällä tekee voltin tai hyppää kymmeniä metrejä moottorikelkalla, ei piilolinssien parane tippua. Freestyle motocross -ammattilainen Jussi Seljas korjautti näkönsä silmän sisäisen piilolinssin avulla. Nyt Seljas ei enää pelkää kypärän sisälle tippuvia piilolinssejä.