Sarveiskalvon kovetushoito

Medilaserin CXL (corneal collagen cross linking) -hoitoa käytetään vahvistamaan eri syistä heikentynyttä sarveiskalvoa. Yleisin syy sarveiskalvon heikkenemiseen on keratoconus eli sarveiskalvon kartiopullistuma. Sairauden vaikutuksesta sarveiskalvo ohenee, sarveiskalvon profiili muuttuu epäsäännölliseksi ja näöntarkkuus heikkenee.

Hoidolla aiheutetaan uusia kemiallisia liitoksia sarveiskalvon solukerrosten välille yhdistämällä riboflaviinin (B2-vitamiini) ja UV-säteilyn vaikutus. UV-säteilyn ja riboflaviinin yhteisvaikutuksesta sarveiskalvon kollageenisäikeiden välille syntyy uusia ristiliitoksia, jolloin sarveiskalvon solurakenne vahvistuu merkittävästi ja sairauden eteneminen pysähtyy.

Hoidon kulku

1. Esitutkimus

Medilaser CXL –hoitoa varten tarvitaan silmätautien erikoislääkärin lähete, jonka voi kirjoittaa myös Medilaserin oma lääkäri. Esitutkimuksessa selvitetään mm. sarveiskalvon rakenne ja sairauden aste.

Esitutkimukseen sisältyy: näöntarkastus, silmänpaineen mittaus, silmien mikroskooppitutkimus ja sarveiskalvon topografian sekä paksuuden määritys.

2. Toimenpide

Toimenpiteessä asetut selin makuulle toimenpidesängylle ja silmäsi puudutetaan tipoilla. Silmäluomesi pysyvät auki luomenlevittimen avulla. Sarveiskalvon aivan uloin, ohut pintakerros poistetaan, jonka jälkeen aloitetaan riboflaviinin imeyttäminen sarveiskalvoon. Silmään tiputetaan vitamiinitippaa yhteensä noin 30 minuutin ajan, jonka jälkeen lääkäri tarkistaa mikroskoopilla aineen riittävän imeytymisen.

Seuraavaksi UV-valolamppu siirretään kasvojesi ylle ja valonlähde kohdistetaan tarkasti hoidettavalle alueelle. Valotus kestää noin 30 minuuttia, jonka aikana silmääsi kostutetaan tipoilla. Lopuksi hoidettuun silmään tiputetaan antibioottitippoja ja luomenlevitin poistetaan.

3. Hoidon jälkeen

Hoidon jälkeen silmää suojaamaan laitetaan pehmeä piilolasi, jota pidetään toimenpiteen jälkeen 3 vuorokautta. Ennen kotiin pääsyä saat hoitajalta kotihoito-ohjeet. Pintakerroksen uusiutuessa ja leikkaushaavan vähitellen parantuessa silmässä voi olla kipua ja valonarkuutta muutaman vuorokauden ajan. Silmään laitettava kiputippa ja särkylääkkeet helpottavat oireita. Sairauslomaa kirjoitetaan yksi viikko.

Usein kysyttyä

Kovetushoidolla ei pääse eroon silmälaseista. Hoitomuoto on kehitetty estämään sarveiskalvosairauden eteneminen eli tarkoitus on pysäyttää sarveiskalvon kartiopullistuman eli keratoconuksen aiheuttama näön huononeminen. Joskus hoidolla ja siihen yhdistetyllä laserhoidolla laseista voi päästä eroon, mutta varmuutta asiasta ei ole. Näkö yleensä hieman paranee, mutta voi pysyä samanakin. Kovetushoitoon yhdistetään usein ns. intacs-renkaat, jolloin silmän taittovirhe poistuu ja laseista voi tätä kautta päästä eroon.

Hoito Medilaserissa

Koko henkilökuntamme tekee tiivistä yhteistyötä, jotta tiedämme ja tunnemme asiakkaidemme yksilölliset tarpeet hoidon jokaisessa vaiheessa. Näin voimme aina tarjota sinulle nopeaa ja sujuvaa henkilökohtaista palvelua.

Lue lisää hoidon kulusta

Asiakaspalvelumme auttaa

Ota yhteyttä sinua lähimpään toimipisteeseen. Kerromme mielellämme lisää kaikista tarjoamistamme palveluista.

Ota yhteyttä

Kokenut kotimainen osaaja

Olemme Suomen suurin silmäkirurgiaan erikoistunut klinikkaketju. Teemme taittovirhe- ja kaihileikkauksia yli 20 vuoden kokemuksella. Ainoa tehtävämme on auttaa sinua näkemään kirkkaammin omilla silmilläsi, ilman laseja.

Varaa aika