Uuden television myötä moni ihailee olohuoneeseen tulvivia ennen näkemättömän kirkkaita värejä ja huipputarkkuutta.

Miltä tuntuisi, jos voisit saada samanlaisen päivityksen näkökyvyllesi?

Kaihi on ikääntymisen väistämätön seuralainen ja yleisin silmäsairaus Suomessa. Se häiritsee monella tavalla.

”Hämäränäön heikkeneminen on alkavan kaihin yleinen oire. Valo sirottuu ja esimerkiksi autolla ajaminen pimeällä vaikeutuu”, kertoo silmätautien erikoislääkäri, dosentti Antti Viljanen Medilaserista.

Kaihin seurauksena vastaavasti auringonvalo häikäisee ja värit saattavat näyttää aiempaa haaleammilta. Lukiessa täytyy kumartua yhä lähemmäksi tekstiä, vaikka silmälasit olisivatkin päässä.

Kaihi tarkoittaa tilannetta, jossa mykiö eli silmän linssi on samentunut ja läpäisee heikentyneesti valoa, jolloin näkökyky heikentyy. Voit kuvitella tilanteen tuhruisina silmälaseina, jotka kaipaavat puhdistamista. Kaihin kehittymiseen vaikuttaa ikä, eikä sen syntymistä voi ehkäistä. Positiivista kuitenkin on, että voit päästä kaihista eroon. Kaihileikkaus on yksinkertainen päiväkirurginen toimenpide, joita tehdään Suomessa vuosittain 50 – 60 000.

”Ensin tulee ikänäkö, sitten tulee kaihi noin 65–70 ikävuoden paikkeilla. Se on kuitenkin yksilöllistä. Kun kaihileikkausta suunnitellaan, ei katsota ikää vaan sitä, häiritseekö kaihi menoa”, Viljanen kertoo.

Leikkauksessa ihmisen oma samentunut mykiö korvataan yksilöllisesti valitulla keinomykiöllä. Leikkausta ennen tehdään mittaukset, joilla varmistetaan haluttu lopputulos. Kaihileikkausta voi ajatella tuhruisten silmälasien tehopuhdistuksena. Leikkauksen jälkeen tarvitaan usein vain lukulaseja. Moni yllättyy ja ilahtuu leikkauksen jälkeen, kun ei ole edes välttämättä tajunnut, kuinka huonoksi näkö on käynyt ennen kaihileikkausta.

”Hyödyn huomaa heti arkisissa asioissa. On helpompi esimerkiksi lukea ja ajaa autoa. Ihminen saattaa huomata, että matot ovat eri värisiä kuin luuli ostaneensa tai havahtua kotona juokseviin villakoiriin, joita ei ole aiemmin nähnyt. Värit ovat kirkkaampia ja maailma terävämpi.”

Kaihi voi tulla joko aikaisemmin toiseen tai samaan tahtiin molempiin silmiin. Jos kaihia on molemmissa, ne voidaan leikata samalla käynnillä. Kirurginen toimenpide on sanana dramaattinen – toisin kuin käyminen kaihileikkauksessa. Yhden silmän leikkaaminen vie 10–15 minuuttia ja kotiin pääsee jo samana päivänä.

Toipumisaika on yksilöllinen, mutta leikatulla silmällä näkee usein hyvin jo heti leikkauksen jälkeen. Ennen uusien silmälasien hankkimista kannattaa odottaa noin 4 – 6 viikkoa, jotta näkö tasoittuu.

Soita 020 780 6204 ja varaa aika silmäkirurgin kaihiesitutkimukseen.

 

 

Artikkeli on julkaistu myös Apu-, Apu Terveys- ja Eeva-lehdissä.