Silmien laserleikkauksista kuulee monenlaisia myyttejä. Yksi näistä on leikkauksen ”vaarallisuus”. Älä anna huhupuheiden viilata sinua linssiin, vaan ota asiantuntijoiden faktat leikkauksen turvallisuudesta kerralla haltuun.

Lyhyesti – kyseessä on erittäin turvallinen leikkaus. Yksin Suomessa tehdään tuhansia leikkauksia vuodessa. Vajaan kymmenen vuoden aikana (vuosina 2007–2016) Potilasvakuutuskeskus käsitteli yhteensä vain 122 hakemusta taittovirheleikkauksiin liittyen, ja niistä 45 katsottiin korvaukseen oikeuttavaksi. Valtaosa leikkauksista sujuu siis ilman komplikaatiota, ja yleensä haittaoireet ovat verrattain harmittomia.

– Yleisin riski on silmien kuivuminen laserleikkauksen jälkeen. Tällöin potilas joutuu käyttämään kostutustippoja muutaman kuukauden ajan leikkauksen jälkeen, kertoo silmätautien erikoislääkäri Kimmo Koskela.

A ja O turvallisuudessa on huolellinen esitutkimus, jossa käy ilmi soveltuuko leikkaus juuri sinulle. Esitutkimuksessa pyritään selvittämään, ettei asiakkaalla ole esimerkiksi lääkitystä tai sukurasitetta, joka vaikuttaisi leikkauksen turvallisuuteen. Silmien tarkan tutkimisen ansiosta leikkauksen sopivuus pystytään varmistamaan melko tarkasti.

Kotiin jo samana päivänä

Itse toimenpide suoritetaan päiväkirurgisena toimenpiteenä paikallispuudutuksessa. Kotiin pääset jo noin tunnin-parin kuluttua toimenpiteestä.

Hyvät ja tarkat kotihoito-ohjeet ovat osa turvallista leikkauskokemusta. Saat hoito-ohjeet kirjallisena, ja ne pyritään käymään läpi myös leikkauspäivänä. Kotona hoitoa jatketaan antibioottisilla silmätipoilla sekä kostutustipoilla, koska silmät ovat operaation jälkeen kuivat.

Prosessi jatkuu leikkauksen jälkeen silmälääkärin kontrollilla noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Puoli vuotta leikkauksen jälkeen näkö tarkastetaan optikolla. Näin varmistetaan prosessin turvallisuus ja lopputulokseen tyytyväinen asiakas.

Pitkän linjan silmäkirurgi Harri Koskela summaa leikkauksen turvallisuuden seuraavasti.

– Silmäkirurgia on tänä päivänä hyvin turvallista. Komplikaatioita on vähän, ja jos niitä tulee, ne pystytään hoitamaan asianmukaisesti niin, ettei niistä jää pysyvää haittaa.

Katso täältä asiakkaidemme kokemuksia laserleikkauksesta!