Harrastaminen on ihmisen parasta aikaa. Kaikissa harrastuksissa silmälasit eivät varsinaisesti paranna harrastuselämystä. Erilaisilla näönkorjausleikkauksilla voit päästä laseista kokonaan eroon. Listasimme kymmenen harrastusta, joissa lasittomuudesta on erityisen paljon hyötyä.

1. Uinti
Uidessa ei lasien käyttö ole mahdollista, ja piilareidenkaan päässä pysymisestä ei ole takuuta. Ilman laseja tai piilolinssejä uimahalli muuttuu usein vaarojen viidakoksi. Erilaisten opasteiden luku voi olla vaivalloista, oma pyyhe olisi hyvä löytää ja ennen kaikkea kannattaisi päätyä oikealle puolelle pesutiloissa.

2. Suunnistus
Metsässä juostessa silmälasit eivät pysy päässä, vaikka ne teippaisi nenään kiinni. Karttaa olisi kuitenkin hyvä pystyä lukemaan eksymisen välttämiseksi. Aina ei olla Jukolassa, jossa rastille voi hölkkäillä kaverin perässä ilman karttaa.

3. Hiihto
Talvilajeissa huurtuminen on yleinen ongelma silmälaseja käyttävälle. Tämän lisäksi lumi- ja räntäsade voivat aiheuttaa tuskaa. Piilolinssitkään eivät kovan viiman takia ole optimaalinen ratkaisu.

4. Salibandy
Nopeissa pallopeleissä, kuten salibandyssä, piilolinssien tippumisvaara on suuri. Lasien kanssa pelaaminen on puolestaan johtanut liian usein lasien talloutumiseen. Myöskään pallon osuminen laseihin ei ole vaaratonta.

5. Moottoripyöräily
Varsinkin kesäaikaan on mukava hurauttaa prätkällä vaikkapa jäätelölle. Valitettavasti silmälasien kanssa matkassa voi olla monta mutkaa. Erityisesti kypärän ja lasien kanssa värkkääminen voi viedä ilon koko ajomatkasta.

6. Ratsastus
Myös ratsastuksessa lasien kanssa voi tulla kypärän kanssa ongelmia. Ratsastaessa lasit voivat tippua herkästi nenänvartta pitkin. Piilolinsseissä on myös omat ongelmansa. Erityisesti tallipöly on ikävää tarttuessaan piilolinsseihin.

7. Kamppailulajit
Useimmissa kamppailulajeissa silmälaseja ei voi turvallisuussyistä käyttää missään tilanteissa. Linssin rikkoutuminen silmään on todellinen uhka. Piilolinssit eivät puolestaan tahdo pysyä päässä. Kimuraa vääntäessä on kiva nähdä tarkasti, mitä tapahtuu.

8. Metsästys
Syksylle painottuvalla metsästyskaudella myös sade, kosteus ja huurtuminen vaivaavat lasien käyttäjää. Passissa ei parane pokia korjailla tai voi jäädä paistit saamatta pakkaseen.

9. Retkeily
Silmälasit, ja erityisesti niiden puhtaana pito on retkeillessä hankalaa. Piilolinssien kanssa pidemmällä vaelluksella linssien hygienia voi muodostus suuremmaksi esteeksi kuin reitiltä löytyvät joet ja kanjonit.

10. Ammunta
Missä tahansa tarkkuutta vaativassa harrastuksessa silmät voivat väsyä. Ammunnassa tähän liittyy usein vielä olosuhteiden tuomia haasteita. Savikiekkojen tiputtelun lomassa lasien putsaaminen ei ole palkitsevaa.

Jos lasit pilaavat harrastuselämyksesi, varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon. Selvitetään voisitko sinäkin harrastaa ilman laseja!