Kaihi on silmäsairaus, jota ei kannata kumarrella. Harmaakaihin ainoa hoitomuoto on leikkaus. Harmaakaihileikkaukset ovat maailman yleisimpien ja turvallisimpien leikkauksien joukossa. Vuosittain lasinsa uusimaan joutunut Heikki Hurme kävi kaihileikkauksessa. Kannattiko?

Hämärässä ei meinaa nähdä eteensä. Silmien häikäisy häiritsee jatkuvasti. Jopa aurinkoisena päivänä ilma näyttää omituisen utuiselta. Elämä kaihin kanssa voi olla piinaavaa päivittäin, eikä asiaa kannata pitkittää turhia.

Harmaakaihi on tavallinen ikääntymiseen liittyvä vaiva. Kaihileikkaukset ovatkin maailman yleisimpiä ja turvallisimpia leikkauksia. Kaihileikkauksista on myös mahdollista saada Kela-korvausta, jos korvausperusteet täyttyvät.

Vuosittain lasinsa uusimaan joutunut Heikki Hurme kyllästyi alati heikkenevään näköönsä ja päätti hankkiutua kaihistaan eroon. Viimeinen niitti oli, kun juuri hankituilla silmälaseilla ei nähnyt kunnolla.

— Perjantaina olin hakemassa uudet lasit, enkä edes nähnyt lukea lehteä niillä.

Ripeää toimintaa

Silmälääkärin tekemän harmaakaihidiagnoosin jälkeen Hurme pääsi pian silmäleikkaukseen. Kaihin voi ja kannattaa leikata heti kun se alkaa hankaloittamaan arkea. Yksityisellä puolella leikkaukseen pääsee heti diagnoosin jälkeen. Itse leikkauksessa käyntiin menee yleensä vain noin kaksi tuntia.

Kaihileikkauksen jälkeen on hyvä ryhtyä reilusti elämään uutta, kaihin jälkeistä elämää. Myös Hurmeen tapauksessa silmät olivat leikkauksen jälkeen kuin uudet.

— Istuin leikkauksen jälkeen kahvilla odotushuoneessa, kun hoitaja tuli ja sanoi: ”Tässä on sinulle lääkeresepti ja kotihoito-ohjeet”. Otin ne ja sanoin, että enhän minä näe näitä lukea. Hoitaja kehotti kuitenkin yrittämään, ja niin minä kymmenen minuuttia leikkauksen jälkeen luin kotihoito-ohjeita aivan sujuvasti!

Mikäli epäilet kärsiväsi kaihista, varaa aika silmäkirurgin kaihiesitutkimukseen! Soita numeroon 020 780 6204.