Harmaakaihi on yleisin silmäsairaus, mutta se on onneksi hoidettavissa. Ainoa hoito harmaakaihiin on leikkaus. Mutta miten juuri sinä saisit silmäsi kaihittomiksi?

Onko näkö alkanut sumentua iän myötä, ja jo vähäinenkin aurinko tuntuu häikäisevän? Väritkin ovat muuttuneet haaleammiksi ajan saatossa? Kyseessä voi olla harmaakaihi.

Jopa 70 prosenttia yli 70-vuotiaista suomalaisista kärsii harmaakaihista. Vanha myytti siitä, että kaihia pitää kypsytellä ei pidä enää nykypäivänä paikkaansa.

− Ei ole olemassa lääketieteellistä perustetta sille, että kaihia pitäisi kypsytellä. Päinvastoin, mitä pehmeämpi mykiö on, sitä helpompia toimenpide ja toipuminen usein ovat, kertoo silmätautien erikoislääkäri, dosentti Antti Viljanen Medilaserista.

Julkisessa terveydenhuollossa resurssien riittävyyden turvaamiseksi on hoitoon pääsylle asetettu tietyt kriteerit. Ennen kuin näöntarkkuusrajat alittuvat, leikkausjonoon pääsyä voi joutua odottelemaan jopa useita vuosia. Pahimmassa tapauksessa odotusaika voi venyä niin pitkäksi, että voi joutua luopumaan ajokortista.

Yksityisiä terveyspalveluita käytettäessä keskustellaan leikkaavan lääkärin kanssa siitä, milloin kaihista on siinä määrin haittaa, että se on syytä hoitaa.

Uusi linssi tarpeen mukaan

Kaihileikkauksessa oman mykiön tilalle asennetaan keinomykiö. Mykiöitä on erilaisia, kaihileikkauksen yhteydessä voidaan korjata myös lähi- tai kaukonäköä tai molempia, mikäli haluaa samalla päästä myös silmälaseista eroon. Leikkaukseen pääsee  jopa viikossa. Kaihileikkauksesta on mahdollista saada Kela-korvausta, mikäli vaaditut kriteerit täyttyvät.

Leikkauksen jälkeen kotiin pääsee noin kahden tunnin kuluttua, joten itse operaatio ei ole henkilökohtaisia aikatauluja seisauttava. Jälkihoitona käytettävät antibioottia sisältävät silmätipat auttavat silmää parantumaan lopullisesti.

Kaihiton elämä edessä

Kun linssi korvataan keinomykiöllä, ei ole pelkoa kaihin uusiutumisesta. Kertasijoituksella hyvinvointiin on siis pitkäkestoiset vaikutukset.

Varaa aika silmäkirurgin kaihiesitutkimukseen numerosta 020 780 6204.