Kultainen kuori ei paranna kuin ulkonäköä, sen tietää Tähtien Sota -elokuvissa C-3PO -robottia näyttelevä Anthony Daniels. Kuuden miljoonan eri kommunikaatiomuodon hallitseminen ilman kunnon näköaistia on hankalaa. Daniels on yksi monesta näkönsä korjanneesta elokuvamaailman tähdestä, mutta miksi hän päätyi korjaamaan näkönsä leikkauksella?

Päätös laserleikkauksesta syntyi Danielsin mukaan Tähtien sota – Sithin kosto -kuvauksissa. Brittinäyttelijä joutui kuvauksissa noloon tilanteeseen, kun ei nähnyt lukea avustajien hänelle tuomaa käsikirjoitusta. Avustajien piti pidellä tekstiä Danielsin käsien ulottumattomissa, jotta hän pystyi lukemaan tekstin. Robotin puvun alla lasien käyttö ei ole mahdollista.

Iän tuomalta näön heikkenemiseltä ei välty edes galaksin etevimmän protokolladroidin näyttelijä. Ikänäköä voi toki korjata laseilla, mutta monelle lasien pitäminen ei tunnu luontevalta. Omien sanojensa mukaan Daniels oli koko ajan tietoinen laseista, eikä siksi pitänyt niitä juuri koskaan.

Apua ikänäköön

Kauan sitten kaukaisessa galaksissa ei edes ollut mahdollista parantaa ikänäköä kirurgisesti. Nykyään tämäkin on mahdollista joko linssileikkauksella tai harkinnan mukaan ns. monovision hoidolla, jossa toinen silmä laseroidaan katsomaan lähelle ja toinen kauas.

Danielsille silmäleikkaus oli luonteva vaihtoehto, sillä tätä ennen myös hänen vaimonsa oli korjannut näköään kirurgisesti. Itse leikkauksessa vain yksi asia jäi harmittamaan Danielsia – Miksi hän ei käynyt leikkauksessa aiemmin?