Eija on lopen kyllästynyt häiritseviin silmälaseihin ja hän harkitsee silmäleikkausta. Näönkorjausleikkauksen esitutkimuksessa selvisi, että hänelle sopisi parhaiten linssileikkaus, jolla voidaan korjata ikänäkö ja taittovirheet.

Nelikymppinen Eija on lopen kyllästynyt silmälaseihin.

– En voi istua elokuvissa takariviin, en näe kunnolla bussin numeroa ajoissa ja silmäni väsyvät tietokoneella ja lukiessa. Käytän silmälaseja, kun luen tai kirjoitan. En pidä niitä muuten, sillä ne ovat epämukavat, Eija kuvailee.

Silmälaseille on kuitenkin vaihtoehto: laser-­ tai linssileikkaus. Eija päätti selvittää näönkorjausleikkauksen esitutkimuksessa, pääsisikö hän laseista kenties kokonaan eroon silmäleikkauksella.

Esitutkimuksen teki Medilaserin optikko Terhi Jurvanen.

– Jännitin tutkimusta ihan turhaan. Optikko kuljetti minua mittauslaitteen luota toiselle ja kertoi koko ajan, mitä hän tekee ja kuinka kauan mittaus kestää, Eija kertoo.

Esitutkimus kertoo paljon tietoa silmistä

Silmät tutkitaan aina ennen silmäleikkausta tarkkaan ja varmistetaan, että ne on turvallista leikata. Esitutkimuksessa selviää, millainen silmäleikkaus voidaan tehdä. Jokaisen silmät ovat yksilölliset, ja esitutkimuksessa paljastuu tietoa silmien ja näön lisäksi siitä, millaisia näköhaasteita tulevaisuus tuo tullessaan.

– Jotta silmiin voitaisiin tehdä laser­- tai linssileikkaus, niiden pitää olla terveet ja sarveiskalvon normaali, Jurvanen sanoo.

Esitutkimuksessa tarkistetaan näkö, kuvataan sarveiskalvot, tutkitaan silmien etuosat ja mitataan silmänpaineet. Tutkimus ei tunnu miltään, mutta se voi hetkittäin häikäistä.

Eijan silmissä oli kaikki kunnossa. Hän ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä tarkassa silmätutkimuksessa.

– Tuntuu hyvältä tietää, että silmäni on nyt tutkittu huolellisesti, Eija sanoo.

Silmäleikkaus on aina yksilöllinen ratkaisu

Tutkimuksessa Eijalle selviää, että hän ei näe hyvin ihan lähelle eikä myöskään kovin kauas. Optikon mukaan Eijalla on kaukotaitteisuutta ja hajataitteisuutta, ja siksi hänen silmänsä joutuvat tekemään töitä, kun hän yrittää katsoa kauas tai lähelle. Hän näkisi lähelle omin voimin, mutta silmät joutuvat kaukotaitteisuuden vuoksi tekemään koko ajan lihastyötä. Se on niille raskasta ja aiheuttaa pääkipua.

Kaukotaitteisuuden ja hajataitteisuuden korjaava lasereikkaus auttaisi ja Eija pääsisi eroon lukulaseistaan. Neljänkympin jälkeen kuvioihin astuu kuitenkin ikänäkö, jolloin lähinäkö heikkenee. Siksi optikko ei suosittele laserleikkausta, koska sen hyöty ei ole pysyvä. Eijalle sopii sen sijaan tulevaisuudessa linssi- eli ikänäköleikkaus, jolla korjataan ikänäkö ja taittovirheet. Linssileikkauksella näkö paranee pysyvästi, ja silmälasit voi unohtaa pöytälaatikkoon. Koska linssileikkauksessa vaihdetaan silmän oma mykiö, johon harmaakaihi muodostuu, ei harmaakaihileikkaus ole tarpeen tulevaisuudessakaan.

Kiinnostuitko silmäleikkauksesta? Varaa tästä aika näönkorjausleikkauksen esitutkimukseen, niin selvitämme, millainen leikkaus sopii juuri sinulle!

Mitä ikänäköleikkauksessa tapahtuu?

  • Linssileikkaus on samanlainen kuin kaihileikkaus, joita tehdään maailmalla miljoonia joka vuosi.
  • Linssileikkauksessa silmän mykiön tilalle vaihdetaan monitehoinen tekomykiö.
  • Leikkaus kestää noin vartin per silmä.
  • Leikkauksen aikana katsot kirkasta valoa.
  • Silmä puudutetaan silmätipoilla ja leikkaus on kivuton.
  • Toipuminen leikkauksesta on nopeaa, sairauslomaa tarvitaan yleensä viikko.
  • Ikänäköleikkauksen jälkeen silmiin ei muodostu harmaakaihia.

Artikkeli on julkaistu myös terve.fissä.