Monessa ammatissa silmälasit haittaavat työntekoa. Lasit ovat hankalia muun muassa kypärää vaativissa työtehtävissä. Myös huurtuminen tuottaa päänvaivaa ammateissa, joissa liikutaan paljon sisä- ja ulkotilojen välissä. Erilaisilla kirurgisilla toimenpiteillä silmälaseista voi päästä kokonaan eroon. Sitä ennen on hyvä lukaista muutama esimerkki ammateista, joissa silmälasit ovat tiellä.
Palomies. Raskaita varusteita vaativissa töissä silmälasit ovat ylimääräinen riesa varustuksen päälle. Vaativimmissa palomiehen tehtävissä, kuten savusukeltamisessa, laseja ei voi edes käyttää. Tällöin ainoa vaihtoehto on piilolinssit, joiden käyttämisessä on omat vaaransa. Kukaan ei halua tiputtaa piilolinssiä savusukelluskypärän sisään keskellä palavaa taloa.
Metsuri. Metsätöissä kuulosuojaimet ja kypärä kuuluvat pakolliseen varustukseen. Lasit ja ”peltorit” eivät ole mukavin yhdistelmä, joten myös metsurin ammatissa silmälasit ovat usein haitaksi. Tämän lisäksi nykypäivän metsuri on paljon tekemisissä myös teknisten laitteiden kanssa. Hakkuusuunnitelma on tarkistettava puhelimelta ja työtehtävissä tulee muutenkin paljon tarkkuutta vaativia toimenpiteitä vastaan. Esimerkiksi sahan rikkoutuessa on hyvä nähdä, mihin mikäkin ruuvi kuuluu.
Lastentarhanopettaja. Lasten kanssa toimiessa silmälasit ovat usein tiellä. Pienimmät saattavat sotkea lasit käsillään ja isompien kanssa on hyvä pystyä tarkistamaan pientäkin pränttiä. Esimerkiksi ruoka-aineallergioiden varalta on tärkeää pystyä lukemaan tuoteselostukset elintarvikkeista. Hektisen päiväkotielämän keskellä lasien putsaamiseen ei välttämättä jää aikaa. Ja jos yhtäkkiä pitääkin kopata lapsi lattialta syliin, voivat lasit rytäkässä löytyä jostain aivan muualta kuin nenänvarrelta.
Maaseutuyrittäjä. Maatilalla työskentelevälle lasit aiheuttavat monenlaista päänvaivaa. Sisä- ja ulkotilojen välillä liikkuessa lasit huurtuvat useaan kertaan päivässä. Tallipöly puolestaan hankaloittaa silmälasien lisäksi myös piilolinssien käyttöä. Ja ilman lasejakaan ei pärjää: nykypäivän maatilanhoito on pitkälti koneiden valvomista ja huoltamista, jossa tarkka lähinäkö on välttämätön.
Poliisi. Näöntarkkuuden tulee poliisin työssä olla ilman silmälaseja tai piilolinssejä kummallakin silmällä erikseen vähintään 0.2 sekä laseilla tai piilolinsseillä korjattuna vähintään 1.0. Huonolla näöllä poliisikouluun ei siis edes ole asiaa. Poliisin työssä lasit ovat lähinnä tiellä, esimerkiksi hallintaotteissa lasit voivat helposti tippua ja erilaisten kypärien käyttö on hankalaa.
Toimistossa työskentelevä. Saatat ehkä ajatella, että silmälasit tuovat olemukseesi lisää pätevyyttä, mutta tällainen muoti on jo menneen talven lumia. Osaamisesi ratkaisee. Kun toimistossa pakertava juoksee palavereista ja asiakastapaamisista toiseen, tuppaavat silmälasit monesti olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Yhdenkin kiusallisen tilanteen välttäminen voi tehdä bisneksille varsin hyvää.
Jos koet laseista olevan haittaa ammatissasi, varaa aika maksuttomaan esitutkimukseen. Asiantuntijamme selvittää, voisitko sinäkin nähdä ilman silmälaseja.